BBC News
Šta treba, a šta ne treba da radite kad podgrevate hranu
muškarac vadi parče pice iz mikrotalasne
Ovo su načini da bezbedno podgrevate jela.
Podgrevanje hrane može da krije neprimetne opasnosti.
Praćenje ovih uputstava pomoći će vam da jela ostanu bezbedna i umanjiće opasnost od bolesti koji se prenose hranom.
Evo kako da bezbedno podgrevate hranu.
- Jedite koru: Zašto je moguće da bacate najbolji deo vašeg voća
- Šta je lažni med i kako se Srbija bori protiv falsifikata
- Ešerihija koli: Kako izbeći opasno trovanje hranom
Šta ne treba da radite?
- Ne ostavljajte hranu napolju suviše dugo
Nemojte ostavljati hranu duže od dva sata da stoji na sobnoj temperaturi.
Za pirinač, vreme je ograničeno na jedan sat, jer se bakterija koja se može naći u pirinču brže razmnožava.
- Ne podgrevajte pirinač
Pirinač za poneti je obično prethodno skuvan i podgrejan pre nego što se proda.
Zbog toga je rizično da ga opet zagrevate. Trebalo bi ga pojesti ubrzo po kupovini ili dostavi.
- Nemojte držati hranu spremljenu kod kuće suviše dugo u frižideru
Pojedite ostatke jela 28 do 48 sati pošto ste ga napravili ili ih zamrznite ako ne planirate da ga uskoro pojedete.
- Ne odmrzavajte piletinu toplom vodom
Može doći do neravnomernog odmrzavanja, zbog čega delovi mesa ulaze „u opasnu zonu" pre nego što budu potpuno odleđeni.
Odmrznite piletinu skoro do kraja držeći je u frižideru i onda je temeljno pripremite.
Kampliobakterija u mesu živine može prouzrokovati teške stomačne tegobe, povraćanje, čak hospitalizaciju.
Šta treba da radite?
- Uvek držite hranu u frižideru pre podgrevanja
Istraživanja pokazuju da držanje hrane u frižideru (na temperaturi od pet stepeni Celzijusa ili manjoj) ograničava razvoj štetnih patogena.
- Ohladite hranu pre stavljanja u frižider
Vruća hrana u frižideru može da zagreje uređaj ugrožavajući ostalu hranu i omogućavajući drugim bakterijama da se razviju.
Idealno bi bilo da hranu ohladite na sobnoj temperaturi i potom je odmah stavite u frižider.
U toplijim predelima, što manje vremena hrana ostane napolju, biće bezbednija.
- Naučite šta su „opasne zone"
Na temperaturi od osam do 63 stepena Celzijusa bakterije se mogu brzo umnožiti.
Održavajući temperaturu u frižideru ispod pet stepeni Celzijusa pomaže vam da sprečite trovanje hranom, dok zamrzavanje na minus 18 stepeni Celzijusa stavlja bakterije u stanje neaktivnosti.
Zamrzavanje međutim ne ubija bakterije - one mogu da ožive kada se hrana odledi.
- Stavite ohlađenu hranu u zamrzivač kako biste je kasnije odledili
Hrana može ostati zamrznuta do isteka roka upotrebe.
Ovo važi za namernice poput hleba, koje se lako odmrzavaju i duže traju u zamrzivaču.
- Odledite zamrznutu hranu u potpunosti pre podgrevanja
Odledite hranu u frižideru u roku od 24 sata, u zavisnosti od vrste jela.
Za veća jela, poput celog pileta, biće potrebno više vremena, dok se manje porcije brže odmrzavaju.
Neka hrana može biti odmrznuta u mikrotalasnoj, ali je najbolje da pratite uputstva proizvođača.
Odmrzavanje u frižideru osigurava da hrana ne dospe u „zonu opasnosti".
- Pre kuvanja hrana treba da bude potpuno odmrznuta
Delimično odleđena hrana može da bude neravnomerno skuvana, što omogućava opasnim bakterijama da prežive.
- Pirinač podgrevajte i jedite u roku od 24 sata
U pirinču mogu da budu bakterije koje mogu da prežive kuvanje.
Hlađenje i stavljanje pirinča u frižider odmah posle spremanja smanjuje rizik.
Ipak, pirinač bi trebalo podgrevati samo jednom.
Zamrzavanje skuvanog pirinča zaustavlja razvoj bakterija.
- Budite posebno oprezni kada podgrevate hranu za osetljive ljude
Ljudi sa oslabljenim imunim sistemom, hroničnim bolestima, trudnice, mala deca i stariji imaju veći rizik od bolesti koje se prenose hranom.
- Podgrevajte hranu dok ne postane potpuno vruća
Ako odmrzavate hranu u mikrotalasnoj, promešajte je na pola zagrevanja da biste bili sigurni da je ravnomerno podgrejana.
- Može li spremanje hrane biti opasno po zdravlje
- Kako zaraza trihinelozom vreba iz svinjskog mesa
- Jedite pasulj i živite duže: tajna dugovečnosti na grčkom ostrvcu
Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu.
Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]