Ekonomija

Koji su poslovi najplaćeniji: Od IT sektora do zavarivača

Foto /ilustracija Pixabay laptop

Foto /ilustracija Pixabay laptop

Poslovi u oblasti informacionih tehnologija spadaju među najplaćenije u Srbiji, sa prosekom iznad 200.000 dinara - proizilazi iz podataka zvanične statistike, ali i podataka specijalizovanih platformi za zapošljavanje. Međutim, poslova koji su plaćeni iznad prosečne plate ima i u drugim oblastima. Prema statistici - u još četiri sektora, mimo IT, prosek premašuje 100.000 dinara. A, prema podacima platforme Poslovi Infostud, plata raste i kod zanata raznih profila.

Na osnovu podataka Infostuda, kako za portal N1 navodi Miloš Turinski, PR menadžer ove platforme za zapošljavanje – analiza tržišta rada u Srbiji otkriva značajne trendove u visini plata i njihovom uticaju na odluke zaposlenih i poslodavaca,

„Kada su u pitanju najplaćenije pozicije u Srbiji, dominacija IT sektora je nesporna. Softverski inženjeri, IT menadžeri, analitičari podataka, ali i specijalisti za veštačku inteligenciju i sajber bezbednost su među najbolje plaćenim radnim mestima“, navodi Turinski.

Ovaj trend, kaže – nije iznenađenje, s obzirom na sve veću važnost tehnoloških veština u savremenom poslovnom svetu.

Međutim, kako dodaje  – nije samo IT sektor taj koji nudi visoke plate.

„Zanati raznih profila, poput građevinskih i mašinskih majstora, vodoinstalatera, zavarivača, električara… takođe su u porastu, sa poslodavcima koji nude konkurentne plate kako bi privukli i zadržali kvalifikovanu radnu snagu. Takođe, inženjerske i menadžerske pozicije u različitim sektorima i dalje donose visoke zarade, pri čemu se sektori kao što su aeronautika, naftna industrija i velike korporacije ističu po visini plata“, navodi Turinski.

Kada je reč o oglašavanju poslova, naš sagovornik navodi da je primetan trend povećane transparentnosti.

„Iako poslodavci dugi niz godina nisu često isticali visinu plata u oglasima za posao, sve je učestalije da to čine, posebno za deficitarne profile kako bi privukli talentovanu radnu snagu i bili konkurentniji na tržištu rada. Međutim, posmatrajući ukupan broj oglasa na godišnjem nivou, još uvek smo na niskom procentu onih koji to čine“, kaže on.

Zvanična statistika
Najveće plate u Srbiji su u sektoru informisanja i komunikacija, gde spadaju i informacione tehnologije (IT).

One, prema zvaničnoj statistici, iznose 207.079 dinara na nivou cele zemlje.

Više na LINKU.