Moj grad

Godišnjica masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni – devet ugašenih mladosti

Foto: A. Stepanović

Foto: A. Stepanović

Godinu dana prošlo je od masovnog ubistva u selima Malo Orašje i Dubona kada je tada 21-ogodišnji Uroš Blažić ubio devetoro i ranio trinaestoro ljudi. Najmlađa žrtva bio je četrnaestogodišnji Nikola, a najstarija dvadesetpetogodišnji Petar Mitrović koji je preminuo nakon 50 dana borbe za život. Masovno ubistvo počinjeno je dan nakon višestrukog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Četvrtog maja prošle godine u Malom Orašju su ubijeni Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25) koji je preminuo 50 dana nakon zločina. U Duboni su ubijeni rođeni brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (24).

Grad Smederevo organizuje komemorativni program u Malom Orašju, na mestu gde je 4. maja prošle godine Uroš Blažić počinio masovno ubistvo.

Program u znak sećanja na žrtve će početi u 11.00 sati u Ravnom Gaju, u selu Malo Orašje, a tokom njega će, pored ostalog, biti prikazan dokumentarni film „Nebeska družina“, sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih mladića.

U znak sećanja na žrtve biće odigran memorijalni turnir u fudbalu na terenu kraj mesta zločina, koga organizuje FK „Ravni Gaj“, sa ciljem prikupljanja pomoći za nastavak oporavka povređenih.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pozvalo je medije da program obustave u 22.32 sati, kada se masovno ubistvo dogodilo.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje, i on se tereti da je pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloletno. Posle više od godinu dana u Višem sudu u Smederevu za 23. maj zakazano je pripremno ročište pred početak suđenja U. B. (22) osumnjičenom za masovno ubistvo.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca. Tužilaštvo je predlažilo maksimalnu kaznu od po 20 godina zatvora za Uroša Balžića i njegovog oca R. B.

Urošu Blažiću stavljeno je na teret da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja, ubio devetoro ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.

Negovom ocu R. B. na  teret se stavlja krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu.

Pomen za sve ubijene u Malom Orašju održan je 27. aprila na Ravnom Gaju, nakon čega je služen parastos u Crkvi Svetog apostola Vartolomeja.

Parastos za žrtve iz Dubone služen je u crkvi Svetog Simeona Stolpnika, a potom i na seoskim grobljima.