BBC News

Turska obustavlja trgovinu sa Izraelom zbog „humanitarne tragedije“ u Gazi

Turski zvaničnici su saopštili da će mere ostati na snazi sve dok Izrael ne dozvoli ulaz „neprekidne i dovoljne“ pomoći u Gazu.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu pictured in September 2023
Getty Images
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i izraelski premijer Benjamin Netanjahu sreli su se u septembru 2023, nekoliko nedelja pre izbijanja rata u Gazi

Turska je obustavila svu trgovinu sa Izraelom zbog ofanzive te zemlje na Gazu, navodeći da se „humanitarna tragedija pogoršava" u Pojasu.

Tursko Ministarstvo trgovine je saopštilo da će mere ostati na snazi sve dok Izrael ne dozvoli ulaz „neprekidne i dovoljne" pomoći u Gazu.

Trgovina između ove dve zemlje iznosila je skoro 7 milijardi dolara prošle godine.

Ministar spoljnih poslova Izraela optužio je predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da se ponaša kao „diktator".

Izrael Kac je na društvenoj mreži Iks napisao da Erdogan „zanemaruje interese turskog naroda i privrednika, kao i da ignoriše međunarodne trgovinske sporazume".

Dodao je da je naložio ministarstvu da pronađe alternativu trgovini sa Turskom, oslanjajući se na lokalnu proizvodnju i uvoz iz drugih zemalja.

Turski ministar trgovine Omer Bolat kritikovao je „beskompromisan stav" Izraela po pitanju prekida vatre, kao i humanitarnu situaciju u Rafi, gradu na jugu Gaze: „Turska je prekinula izvoz i uvoz sa Izraelom dok se ne postigne trajni prekid vatre i dozvoli se slanje pomoći u Gazu bez prekida".

Turska je bila prva većinsko muslimanska zemlja koja je 1949. godine priznala Izrael. Ali odnosi su se tokom decenija pogoršali.

Godine 2010, Turska je prekinula diplomatske odnose sa Izraelom kada je 10 propalestinski turskih aktivista ubijeno u sukobima sa izraelskim specijalcima na brodu pod upravom Turske, koji je pokušavao da prekine izraelsku pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

Odnosi su obnovljeni 2016. godine, ali obe zemlje su proterale najviše diplomate dve godine kasnije u sporu oko ubistva Palestinaca tokom protesta na granici Gaze i Izraela.

Erdogan sve žustrije kritikuje Tel Aviv od kada su pripadnici ekstremističke grupe Hamas izveli napad na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Više puta je kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, upoređujući ga sa Adolfom Hitlerom, Benitom Musolinijem i Jozefom Staljinom i opisujući ga kao „kasapina Gaze".

Netanjahu je odgovorio da je lider Turske poslednji čovek koji može Izraelu može da drži lekcije o moralu.

U martu je rekao da Erdogan „podržava masovna ubistva i silovanja koje sprovodi Hamas, negira genocid nad Jermenima i masakre nad Kurdima u sopstvenoj zemlji."


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk