BBC News

Ruske trupe poslate u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američki vojnici

Rusi navodno koriste jedno krilo glavnog aerodroma u Nigeru, ali nemaju kontakta sa američkim trupama.

Demonstrators hold a banner during a protest rally to demand the withdrawal of US troops from Niger, in Agadez, 21 April 2024.
EPA
Pristalice državnog udara izašle su na ulice noseći antiameričke transparente

Ruske trupe poslate su u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su smešteni američki vojnici, saopštili su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Do ove situacije je došlo nakon što su vojni čelnici u Nigeru naredili Americi da povuče trupe koje su se suprotstavljale islamističkim pobunjenicima u regionu.

Ruske snage su prisutne u bazi u Nijameju, glavnom gradu Nigera, ali nisu imali kontakta sa američkim vojnicima, rekli su zvaničnici SAD za novinsku agenciju Rojters.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin je rekao da Rusi ne predstavljaju „rizik" po američke snage.

„Rusi su u odvojenom delu i nemaju pristup američkim vojnicima niti našoj opremi", rekao je Ostin novinarima.

„Uvek se bavim bezbednošću i zaštitom našim trupa... U ovom trenutku, ne vidim značajne probleme u smislu zaštite snaga" dodao je.

Niger se nalazi u regiji Sahel u Africi, koja se smatra novim svetskim epicentrom Islamske države.

Amerika se oslanjala na Niger kao primarnu bazu za monitoring aktivnosti džihadista u regionu, ali odnosi sa vojnim režimom te zemlje narušeni su posle prošlogodišnjeg državnog udara.

Niger se zbog toga okrenuo Rusiji za pomoć u borbi protiv islamističkih pobunjenika na jugu zemlje.

Rusi koji su poslati u vazduhoplovnu bazu 101 na međunarodnom aerodromu u Niameju su navodno bili vojni treneri.

Oni navodno zauzimaju krilo u blizini kontigenta američkih trupa.

Prema izveštaju Rojtersa, ranije ove godine zvaničnici Nigera su saopštili Amerikancima da će oko 60 ruskih trupa biti raspoređeno širom zemlje.

Nije jasno koliko je ta brojka danas precizna, kao što nije jasno koliko je još američkih vojnika ostalo u bazi 101.

Većina američkih trupa je stacionirano u bazi dronova u centralnom gradu Agadezu, nekih 750 kilometara severoistočno od Nijameja.

Odnosi između Amerike i Rusije su naglo pogoršani od kada je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, dok Sjedinjene države predvode zapadnu podršku Ukrajincima, pre svega u naoružanju.

Niger je u martu naredio američkim trupama da napuste zemlju. Vojni portparol Amadu Abdrame optužio je Ameriku da je prigovarala zbog saveznika koje je Niger odabrao.



General Majk Lengli, komandujući američkih snaga u Africi, rekao je za BBC da SAD želi da održi odnose sa Nigerom, kao i Čadom.

Nasilne ekstremističke organizacije najveća su pretnja stabilnosti u Africi, rekao je.

Desetine trupa je napustilo Čad u sredu, pošto su vojni čelnici zemlje izrazili zabrinutost zbog njihovog prisustva u susret izborima 6. maja.

Još nekoliko država iz regiona Sahel kojima upravlja vojska je nadavno učvrstila veze sa Rusijom i prekinula ih sa Francuskom, nekadašnjom kolonijalnom silom, dok pokušavaju da se izbore sa islamističkim pobunjenicima u regionu.

General Lengli kaže da je „krajnji cilj" Amerike da nastavi dijalog sa onim zemljama koje je preuzeo vojni režim kako bi ih „vratili na put demokratije".

Prošle godine, Niger i Burkina Faso - koja se takođe suočila sa nedavnim vojnim državnim udarima - saopštile su da će slediti Mali i povući se iz G5 međunarodnih snaga koje su uspostavljene za borbu sa islamistima u regionu.

Ove tri zemlje kojim upravlja vojska su umesto toga uspostavila sopstvenu grupu - Savez država Sahela.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk