Društvo

Forum na Tašmajdanu: Peticija da 3. i 4. maj budu dani sećanja na žrtve svih masovnih ubistava

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Arhitekta Bratislav Tošković izjavio je danas na obodima Foruma o uzrocima i posledicama masovnih ubistava u maju 2023. godine da današnji komemorativni dan omogućava da se na dostojanstven način oda počast ubijenima i pokrene širi dijalog o budućem memorijalnom centru.

U okviru obeležavanja godišnjice masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Tošković je ukazao da umetničko-prostorna instalacija, koja je postavljena u Ulici kralja Milana, nije samo mesto gde se ostavlja cveće, već bolno mesto u gradu koje je dobilo svoju formu i koje će ostati tu dok memorijalni centar ne bude dobio fizionomiju.

Tošković je rekao da memorijalni centar kreće od Foruma, gde Multidisciplinarni tim želi da uspostavi veoma širok dijalog iz kog će se izroditi arhitektura koja će na kraju da se vidi.

"U ovom trenutku ne znamo kako će izgledati memorijalni centar. Izgledaće kao dijalog iz kojeg se bude izrodio", rekao je Tošković.

Kada je reč o memorijalnom centru, kreće se sa širokih osnova, on se sada osmišljava, a potom će biti organizovan međunarodni arhitektonski konkurs, dodao je Tošković.

"Naš zadatak je da stvorimo okvir i smernice, program tog konkursa. Mi ne radimo kreativni deo, već stvaramo ram", naglasio je Tošković.

Kako je rekao, nezahvalno je obećavati nešto, ali misli da bi dvostepeni konkurs mogao da traje dve godine.

Tošković je dodao da se taj prostor gleda kao celina, jer škole su mesta u kojima se uzgaja budućnost, a memorijalni centar je i neka klica za budućnost.

"Vidim taj memorijalni centar kao neki kabinet za kulturu sećanja. Mesto za odrastanje ne samo dece, već i društva", rekao je Tošković.

Predstavnik Multidisciplinarnog tima profesor Aleksandar Baucal rekao je da će građani danas moći da ostave svoje poruke i ideje u zelenoj kutiji u Tašmajdanskom parku i da će te poruke i ideje biti deo arhiva budućeg memorijalnog centra.

"Forum je organizovan jer u toku prethodne godine nije posvećeno dovoljno pažnje svim pitanjima koja nas muče, a to je zašto nam se desila ova tragedija, kakve su posledice i šta treba da promenimo i kod sebe i u društvu da nam se ovakve stvari ne bi dešale ili da smanjimo mogućnost da se dese", rekao je Baucal novinarima u Tašmajdanskom parku, gde je postavljen video bim sa fotografijama žrtava masovnog ubistva u "Ribnikaru".

Na pitanje da li su institucije uradile dovoljno, rekao je da su urađene neke stvari, ali da nije urađeno sve što je trebalo i da nije bilo dovoljno. "Ovo je velika tragedija koju nije lako savladati i procesuirati.

Ova godišnjica je prilika da se ipak vratimo svim otvorenim pitanjima koja su ostala bez odgovora u ovih godinu dana", rekao je Baucal.

Baucal je istakao da je važno pitanje zašto se i kako desila ova tragedija, da li je bilo propuštenih prilika da se reaguje na drugačiji način, ali da ostaje i pitanje kako se reagovalo i šta je društvo naučilo.

Predstavnica Viktimološkog društva Jasmina Nikolić pozvala je sve građane Beograda i Srbije da dostojanstveno odaju počast žrtvama 3. maja.

Ona je pozvala Beograđane da prođu pored instalacije u Ulici kralja Milana, polože cveće i zapale sveće i time odaju počast ubijenima, kao i da dođu u Tašmajdanski park i razgovaraju o kulturi sećanja. Jasmina Nikolić apelovala je na građane i da potpišu peticiju kako bi se 3. i 4. maj proglasili danom sećanja na žrtve masovnih ubistava u Beogradu i kod Mladenovca.