Politika

Stejt department razočaran što su dve osobe pod sankcijama predložene za članove nove vlade Srbije

Foto: Pixaby/ilustracija

Foto: Pixaby/ilustracija

Stejt department SAD izrazio je razočaranje zato što su dve osobe pod američkim sankcijama predložene za funkcije u novoj vladi Srbije, prenosi Glas Amerike.

"Razočarani smo kada vidimo dve sankcionisane osobe predložene za funkcije u novoj vladi", rekao je sinoć portparol Stejt departmenta u pisanoj izjavi za Glas Amerike koji ukazuje da će prema najavama mandatara Miloša Vučevića, nova Vlada Srbije imati i dva člana koja su pod sankcijama SAD: Aleksandra Vulina, predloženog za potpresednika vlade i  Nenada Popovića, predloženog za ministra bez portfelja."Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama", navodi se u izjavi portparola Stejt departmenta. Takođe se ističe da Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpske vlade.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević juče je saopštio imena ministara koje će predložiti za novi sastav Vlade.

Za budućeg potpresednika Vlade predložio je Aleksandra Vulina koji se, kako prenosi Glas Amerike smatra za jednog od najkontroverznijih aktera na srpskoj političkoj sceni, i čovekom sa snažnim ruskim vezama.

Vulin je od 11. jula prošle godine na listi sankcija Ministarstva za finansije Sjedinjenih Država zbog "koruptivnih i destabilizujućih dela", zarad unapređivanja sopstvenih političkih agendi i ličnih interesa, a na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje rešenost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamenih aktivnosti u Srbiji i regionu", navedeno je u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva za finansije (OFAC) kada su sankcije uvedene u julu 2023.

Brajan Nelson, podsekretar za terorizam i obaveštajne finansije, poručio je tada da američke vlasti neće oklevati da sankcionišu zvaničnike koji zloupotrebljavaju funkciju za ostvarivanje lične koristi - istovremeno podrivajući demokratiju na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju je navedeno da je Vulin, visokopozicionirani zvaničnik u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

"Vulin je ostvarivao koristoljubiv odnos sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem - pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije. Vulinovo postupanje unapredilo je korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Koristio je svoju funkciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, navedeno je tada u saopštenju.

Ukazano je da institucije čiji je bio čelnik u prošlosti nisu na meti sankcija.

Američki Stejt department uveo je u novembru 2023. sankcije protiv Nenada Popovića, bivšeg ministra bez portfelja u Vladi Srbije, i kompanija koje se povezuju sa njim.

"Popović održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za korumpirane šeme da bi se lično obogatio", naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Popović je nekadašnji potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom. Bivši je potpredsednik Demokratske stranke Srbije.