Ekonomija

Istraživanje: Iz finansijskih razloga, 83 odsto građana Srbije bi otišlo u inostranstvo da radi

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Primarni razlozi za napuštanje Srbije i odlazak u inostranstvo 83 odsto ispitanika, kako je pokazala anketa iz 2023. godine, su finansijski i ekonomski faktori, a 70 odsto njih navodi bolji kvalitet života u inostranstvu, kao ključni osnov.

U tom istraživanju Infostuda precizirano je da, 55 odsto ispitanika navodi ponudu konkretnog posla, dok je njih 53 odsto naglasilo bolji društveni sistem i zdravstveno osiguranje, a njih 40 odsto vidi bolje karijerne mogućnosti, kao razlog za napuštanje zemlje.

Razlozi za ostajanje u Srbiji su, prema istraživanju, nemogućnost odlaska članova porodice ili partnera, emotivna vezanost za domovinu i nepoznavanje stranih jezika.

Za rad u inostranstvu u 2023, bilo je spremno oko 11 odsto radnika iz Srbije, što je pad u odnosu na 2020, kada je spremnost bila kod 15 odsto ispitanika.

Analiza istraživanja pokazuje da ispitanike iz Srbije najviše zanima da u inostranstvu rade u nekoliko oblasti, uključujući „zelene“ poslove i održivost, digitalizaciju, nauku o podacima i veštačku inteligenciju, zanatske poslove, ručne i fizičke poslove, kao i inženjering i tehničke profesije.

Građani Srbije, prema podacima posebno žele da rade u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a što se tiče zemalja iz regiona, Slovenija se izdvaja kao popularna destinacija za potencijalno zapošljavanje.

Kada je reč o očekivanjima kandidata od poslodavaca u inostranstvu, ključni aspekti koje traže su smeštaj, podrška oko papirologije, vize i pravnih pitanja, kao i organizovanje obuke za jezik i finansijske savete.

Što se tiče planiranja trajanja boravka, 36 odsto ispitanika iz Srbije planira dugoročni boravak, dok je 28 odsto neodlučno.

Takođe, postoje i oni koji preferiraju srednjeročni (17 odsto), kratkoročni (11 odsto) ili privremeni boravak (osam odsto).

Srbija se ove godine, u globalu, rangira na 106. mestu po atraktivnosti zemalja, za posao, dok se Beograd kao glavni grad nalazi na 101. mestu.

Prema podacima, najveći broj ljudi, koji bi došli u Srbiju da rade, dolazi iz regiona, posebno iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a kao razloge navode kulturu dobrodošlice i inkluzivnost, okruženje pogodno za porodicu i kvalitet života.

Istraživanje je sprovedeno na globalnom nivou, onlajn, od oktobra do decembra 2023. godine, u saradnji sa The Network (globalno udruženja portala za zapošljavanje) i The Stepstone Group.

Ispitano je više od 150.000 građana iz 188 zemalja, a iz Srbije je u anketi učestvovalo njih 3.439, među kojima je više od 50 odsto zaposleno za stalno, 20 odsto njih nezaposleno, dok su 17 odsto bili studenti.