Ekonomija

Glamočić: Povećati subvencije za stočarstvo, to bi podiglo i cene žitarica

Subvencije u stočarstvo u Srbiji treba povećavati kroz investicije jer donose veću dodatu vrednost od proizvodnje žitarica, a to bi podiglo i cene žitarica zbog veće potražnje – rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dragan Glamočić.

„Mora se većim sredstvima stimulisati rast stočnog fonda i hitno ga povećati uvozom priplodnih grla. U svinjarstvu treba formirati matične zapate, odnosno nukleus farme, umesto što se za klanice uvoze muška prasad iz Danske, a meso iz Španije“ – rekao je Glamočić, povodom polemike između stočara i ratara ko treba da dobije veće subvencije.

Glamočić koji je 2013-2014. bio ministar poljoprivrede, a od 2022. je savetnik ministra, naveo je da ne treba ratarima ukidati subvencije, nego ih povećavati stočarima i to za investiciona ulaganja.

„Sramota je da Srbija bude izvoznik žitarica, trebalo bi da bude izvoznik mesa, mleka, sireva i proizvoda od njih, kao i prerađevina od malina i drugog voća“ – rekao je Glamočić.

Istakao je da ukoliko bi bio veći stočni fond da bi i žitarice koje su sada izuzetno jeftine, bile skuplje jer bi se povećala potražnja na domaćem tržištu.

Zemlje EU imaju, po njegovim rečima, u proseku jedno uslovno grlo po hektaru obradive površine, a Srbija 0,3-0,4 uslovna grla po hektaru. „Srbija znači ima dva ipo puta manje grla od proseka EU, ali i od biološkog optimuma“.

Poljoprivrednici, kako je istakao, ne ostvaruju isti prihod od žitarica i od intenzivne proizvodnje po hektaru obradive površine. Od žitarica se, prema njegovim rečima, može ostvariti prihod oko 1.500 evra po hektaru, a od stočarstva 5.000 do 10.000 evra po hektaru.

„Ako se gaji voće sa hektara može da se ostvari i više od 10.000 evra, a ako se ‘uveže’ sa prerađivačkom proizvodnjom može se ostvariti i više od 20.000 evra“, rekao je Glamočić.

VIše na LINKU.